5 dolog, amit mindenképp tudnod kell a párkapcsolati tanácsadásról

jún 22, 2022 | Párkapcsolati coaching és tanácsadás

Ha valamilyen gondolatodra nem kapsz választ az alábbiakban a témával kapcsolatban, kérdezz bátran! Kommentben, privát üzenetben, hívj telefonon, írj egy emailt, bármi. Nagyon szívesen válaszolok. Ha pedig csak egy jelre vágytál, hogy jelentkezzetek, nos, most ez az! Gyertek, kezdjük el!

  • Rövid időt ölel fel

Ha belevágtok egy ilyen folyamatba, az általában 5-20 alkalmat jelenthet. Így ha csak kéthetente szántok rá időt is lezárulhat akár már 2 hónap múlva, de 10 hónapnál semmiképp nem tart tovább. Ha belegondolsz, hogy maga az elakadásotok mennyi idő alatt született, már nem is tűnik olyan hosszúnak. Ha csak magatokban rágódtok rajta, az ennél sokkal tovább húzódik, arról nem is beszélve, hogy mennyi újabb sérüléssel és felesleges veszekedéssel járhat.

  • A szakember nem azért van, hogy igazságot tegyen

Ha ezért szeretnél elmenni, akkor feleslegesen teszed. Amennyiben gond van egy kapcsolatban, akkor jellemzően mindkét fél vastagon benne van, lehet, hogy az arányok nem egyenlően oszlanak el, de az egész csak közösen hozható helyre.
Én jellemzően egyedül dolgozom, de vegyes pároknál lehetőség van arra, hogy bevonjunk egy másik, férfi kollégát a folyamatba, ha úgy érzitek, szükség van férfi energiára is a folyamat során.

  • Akkor is működik, ha csak az egyik vagy éppen az egyik fél sem akarja megmenteni a kapcsolatot

Kapaszkodjatok meg: azt gondolom, hogy nem feltétlenül kell minden párnak mindenáron együtt maradnia. Ha a felek között elmúlt a szerelem, és külön boldogabbak tudnak lenni, lehet cél, hogy méltó módon, egymás érdekeit kölcsönösen tiszteletben tartva zárják le a közös életüket.

Ha egy egykori szerelmespár tanácsadás keretében köszön el, megérti egymás érzelmeit, megtanul egymással jól kommunikálni, és ez a következő párkapcsolatukra is hatással van. Nagyobb rálátásuk nyílik a saját érzelmeikre, így jobban tudják majd menedzselni a jövőbeli kapcsolatukat is.

Természetesen az is megtörténhet, hogy a közös munka hatására a pár máshogyan dönt, és mégis sikerül megmenteni a szerelmüket. A jó párkapcsolati tanácsadás során minden esetben új alapokra helyeződik egy kapcsolat.

  • A párkapcsolati coaching akkor is segít, ha nincs különösebb probléma, csak kicsit szürkül a kapcsolat

Vannak az életünkben olyan ciklusváltások, gondoljunk csak például a gyermekek születésére vagy éppen kirepülésükre a fészekből, amelyek óhatatlanul kisebb-nagyobb kríziseket vonzanak magukkal. De akár egy nagyobb változás, például költözés, munkahelyváltás is vonhatja azt magával, hogy többet veszekszünk vagy nehezebben értjük meg egymást a párunkkal.
Ez normális ugyan, de a helyzetet jelentősen megkönnyíti egy jó párkapcsolati szakember, aki akár közvetít a felek között, megtanítja őket kommunikálni egymással, és kívülállóként más nézőpontot visz be akár a megszürkült hétköznapokba is.
Egy párkapcsolatnak folyamatos ápolásra van szüksége, az, ha rendszeresen sort kerítünk arra, hogy beszéljünk róla akár különösebb ok nélkül is, mindenképpen a javára válik.

  • Az elakadást a pár tagjai ketten együtt oldják fel

Sokszor hallottam már olyat, hogy a pár egyik, a coachingért jellemzően kevésbé lelkesedő tagja ironikusan azt mondja: „Majd pont a coach fogja megoldani a problémáinkat!”

Igaza van, mert tényleg nem a szakember az, aki a megoldást tálcán fogja kínálni. A kliensek és a coach együtt dolgoznak a párkapcsolat új alapokra helyezésén. Minden résztvevő egyaránt kell, hogy energiát fektessen bele annak érdekében, hogy a folyamat sikeres legyen.

Én a szakmai tudást hozom a párkapcsolatokról, hiszen ezt tanultam. Folyamatosan képzem magam azért, hogy minél hatékonyabb módszerekkel támogassalak benneteket abban, hogy megtaláljátok a saját megoldásotokat.

Még valamiben különbözöm tőletek a folyamat során: nem vagyok részese a veszekedéseknek, így teljesen másként, indulatoktól mentesen tekintek a gondjaitokra.

A fejlődés nem csak az ülésektől várható. Jellemzően vannak otthon végzendő feladatok a közös alkalmak után, programok szervezése vagy éppen bizonyos kérdések őszinte, különböző módszerekkel támogatott átbeszélése. Amennyiben párkapcsolati coachingra és tanácsadásra lenne szükségetek, de még nem döntöttetek, ebben a menüpontban bővebben olvashattok róla! 

Bea