Időgazdálkodás szülőként – 5 tipp amivel biztos, hogy hatékony leszel

jún 22, 2022 | #hogyanhétfő

Neked mi a titkod? Hogyan jut időd egyszerűen mindenre? Gyerek(ek), takarítás, párkapcsolat, bevásárlás, főzés, munka, nagyszülők. Vajon mi lehet a titkos recept?
Egy valamit el kell fogadnunk. Szülőként legtöbbször úgyis átíródik a forgatókönyv. De mégis, mit lehet tenni, hogy szervezettebb legyen az életünk?

  • Listák!
Ne forgasd a szemed! Az időgazdálkodáshoz ez elengedhetetlen. Listák nélkül egyszerűen nem megy. Ja, hogy neked mégis? Akkor miért van szükséged arra, hogy elolvasd ezt a bejegyzést?
Szülőként annyira multitasking az életünk, hogy egyszerűen képtelenség mindent fejben tartani.

Érdemes csinálni egy háztartási feladatok listát, amit a pároddal közösen néztek át, és elosztjátok rajta a heti feladatokat. Hasznos az állandó feladatokat annyira rendszerben tartani, hogy minden héten ugyanazon a napon végzed el őket, így egy idő után automatikussá (szokássá) válik. Ha listát készítesz, könnyebb lesz a feladatokat delegálni is. Már ha éppen van kinek. Ha más vigyáz a gyerekre, neki is érdemes listát gyártani a legfontosabb tudnivalókkal a napirenddel kapcsolatban például. Ha létezik egy ilyen írott anyagod, sok időt spórolsz meg, nem kell elmagyaráznod mindenkinek (férj, feleség, nagymama, bébiszitter) egyenként mindent.

  • Lehetőség szerint fejezd be, amit elkezdtél!

Szóval mielőtt befejeznél egy dolgot, ne kezdj bele egy újba.
Szülőként simán van, hogy rohannunk kell a gyerekhez mondjuk főzés közben. De mielőtt visszatérsz a konyhába, ne készíts be egy mosást, még ha vonzónak tűnik sem érdemes. Szemfényvesztés, hogy hamarabb végzel. Az ebéd látja kárát.
Ha nem tudsz befejezni egy feladatot belátható időn belül, szedd részekre!
Például ha nem tudsz mosni és teregetni is egyhuzamban, először indítsd el a mosást, menj ki levegőzni a gyerekkel, majd miután visszatértél, kiteregetsz.

  • A multitasking csökkenti az IQ-t. Te tudtad ezt?
A figyelem sajátossága, hogy egyetlen célra összpontosul. Több feladat párhuzamos elvégzése abszolút rontja a teljesítményt.
Viszont ez nem igaz olyan dolgokra, amit együtt lehet csinálni. Például jó lenne sétálni vinni a gyereket, de a pároddal is szeretnél időt tölteni.
Ha kisebb a baba, vigyétek el együtt alvásidőben hétvégén. Amíg ő hordozóban vagy babakocsiban alszik, ti simán el tudtok kortyolgatni egy kávét séta közben vagy nyáron meg tudtok enni egy fagyit. Esetleg fedezzetek fel valami kirándulóhelyet. (Mozgás, randi, és a gyereknek is megvolt az alvás, ráadásul levegőn is volt közben.)
  • A fontos feladatokat tedd délelőttre!

Az ébredés utáni 2,5 óra, ahová érdemes a több koncentrációt érintő feladatokat betenni. Akkor vagy a leghatékonyabb. Sokkal hamarabb végzel velük, és még sikerélményed is lesz tőle.

  • Aludj, amikor a gyerek alszik.
Haha, csak fel akartalak rázni a végére ezzel a használhatatlan tanáccsal. Illetve felhívni a figyelmedet arra, ha listákat készítesz, írj bele olyat is, ami tölt.
Bizonyítottan növeli a hatékonyságot.

Tudom, hogy az alvásidő az egyetlen olyan része a napnak, amikor nyugalomban tudnál házimunkát végezni. De tényleg, ne csináld! Vagy ha mégis, akkor az elején szánj 20 percet magadra. Sokkal több türelmed lesz utána a naphoz, ha egy kicsit töltötted magad. Azért az alvásidő elején jó ezt megtenni, mert akkor nagyobb az esélye, hogy tényleg meg tudod csinálni, és nem közben ébred fel a gyereked.

Neked milyen időnyerő ötleteid vannak még? Időgazdálkodási nehézségekkel is kereshetsz. Ha ebben van elakadásod, írj üzenetet, és beszélünk róla. Megtaláljuk a számodra legjobb megoldást arra, hogy jól szervezd az életedet.

Bea